Nu sunteti conectat. Conectati-va sau inregistrati-va

Vezi subiectul anterior Vezi subiectul urmator In jos  Mesaj [Pagina 1 din 1]

avatar
V.I.P forum
V.I.P forum

Vezi profilul utilizatorului
la data de Dum 19 Feb - 10:03
Celulele noastre au nevoie de o aprovizionare constantă cu vitamine, nu numai săptămânal sau zilnic, dar în fiecare oră, minut şi secundă a zilei. Când ne simţim obosiţi, bolnavi sau abătuţi, de obicei ne confruntăm cu o lipsă de vitamine.

Ce sunt vitaminele?

Vitaminele sunt compuşi organici prezenţi în cantităţi mici în alimentele de origine animală şi vegetală şi care sunt indispensabili supravieţuirii organismului. Vitaminele (majoritatea lor, făcând excepţie doar vitamina D3) nu pot fi sintetizate de către organismul uman. Din acest motiv este foarte important ca vitaminele să fie prezente în cantităţi suficiente în hrana noastră, în caz contrar trebuie să ne completăm dieta cu suplimente nutritive. Denumirea de vitamine le-a fost atribuită de chimistul polonez K. Funk, cel care a descoperit tiamina (vitamina B1).

La ora actuală cunoaştem aproximativ 20 de vitamine importante din punct de vedere nutriţional şi care îşi completează reciproc acţiunile pozitive. Denumirea lor este desemnată prin literele mari ale alfabetului (şi un indice, la unele dintre ele) sau se folosesc denumirile chimice, de exemplu retinol în loc de vitamina A, piridoxină în loc de vitamina B6, acidul folic în loc de vitamina B9 sau acid ascorbic în loc de vitamina C.

Pe baza proprietăţilor fizice comune, mai precis în funcţie de solubilitatea lor, vitaminele se clasifică în două grupe:

hidrosolubile – care se dizolvă în apă (B şi C)

liposolubile – care se dizolvă în grăsimi (A, D, E, K)
Complexul de vitamina B include 8 vitamine: tiamina (B1), riboflavina (B2), niacina (B3), acidul pantotenic (B5), piridoxina (B6), biotina (B7), acidul folic (B9) şi cobalamina (B12).

Printre vitamine se numără şi aşa-numitele provitamine (precursori de vitamine), nişte substanţe inactive care pot fi transformate în vitamine de către organismul uman. De exemplu, beta-carotenul se transformă în vitamina A (este provitamina vitaminei A).

Importanţa vitaminelor

Vitaminele sunt indispensabile organismului şi nu pot fi substituite de nici o altă substanţă. Sprijină procesele metabolice, transformă nutrienţii consumaţi în energie şi accelerează procesele biologice. Se numără printre componentele sângelui, pielii şi ale oaselor, totodată au rol şi în eliminarea substanţelor nocive din organismul nostru, care provin din mediul înconjurător poluat.

Vitaminele nu au valoare calorică sau energetică, dar sunt componente ale sistemelor enzimatice fără de care procesele biochimice ale organismului nu se pot desfăşura.

Fără enzime şi vitamine viaţa noastră nu ar exista. Deci putem afirma fără exagerare, că aceste substanţe sunt absolut vitale, absolut necesare vieţii.

Deficienţa unor vitamine poate duce la hipovitaminoză sau avitaminoză, provocând tulburări biochimice. În trecut, astfel de carenţe vitaminice au cauzat foarte des boli severe sau chiar decese. Cele mai cunoscute exemple ale acestor boli sunt scorbutul (deficienţă de vitamina C), pelagra (lipsă de vitamina B), beri-beri (lipsa vitaminei B1), anemia pernicioasă (lipsa vitaminei B12) şi rahitismul (deficit de vitamina D3).

În zilele de azi populaţia Americii şi a Europei nu suferă de avitaminoze, însă perturbarea echilibrului metabolic este frecvent întâlnită. Cauza acestui fenomen constă în faptul că absorbţia nutrienţilor din alimente diferă de la o persoană la alta, şi în funcţie de stilul de viaţă şi vârsta, fiecare are nevoie de alte tipuri de nutrienţi, în cantităţi diferite. Dacă avem nevoie de multă energie, vitaminele ne pot ajuta, consumul lor este indicat. Însă trebuie să fim precauţi, deoarece consumul nechibzuit ne poate afecta sănătatea

Vitaminele - sursa lor ideală este hrana

Vitaminele de origine naturală se regăsesc în alimentele de bază precum carnea roşie sau de pasăre, peştele, laptele (lactate, brânzeturi), ouăle (mai ales gălbenuşul), uleiurile vegetale (mai ales cele presate la rece), leguminoasele, cerealele integrale şi produsele derivate din ele, legumele şi fructele. Cele mai multe vitamine se găsesc în următoarele alimente:

piridoxina (vitamina B6) ficat, peşte, soia, germeni de grâu, nuci, miere, banană, spanac, avocado, cereale integrale şi carne de pasăre

acidul folic (vitamina B9) germeni de grâu, ficat, varză creaţă, spanac, salată verde, castraveţi, soia, cereale integrale, broccoli, conopidă şi gălbenuş de ouă

cobalamina (vitamina B12) măruntaie (în special ficatul), gălbenuş de ou, peşte, lapte şi lactate fermentate (de exemplu iaurt, chefir sau telemea)

De câte vitamine avem nevoie zilnic ca să nu ne îmbolnăvim?

Cantitatea zilnică necesară depinde de vârstă, sex, activitate fizică şi psihică, stil de viaţă şi metabolism. Asta înseamnă că necesarul zilnic de vitamine diferă mult de la o persoană la alta. Deşi dozele zilnice precise nu se pot defini într-un mod generalizat, există tabele cu dozele zilnice recomandate din vitaminele mai cunoscute (vezi tabelul). Aceste tabele sunt revizuite periodic şi la nevoie se completează cu date noi.

Doza zilnică recomandată (DZR) este cantitatea de vitamine estimată, necesară pentru creşterea şi dezvoltarea unui copil sănătos şi pentru prevenirea carenţelor de micronutrienţi. Cu alte cuvinte, DZR este practic cantitatea care previne boala cauzată de deficienţa de vitamine la o persoană sănătoasă. Această doză însă nu este neapărat egală cu cantitatea optimă. Pentru a determina cantitatea optimă, în afară de necesităţile specifice, individuale trebuie să mai luăm în considerare şi alte circumstanţe. Acestea sunt tulburările de metabolism, stresul semnificativ, diverse boli.

Nevoile nutriţionale cresc semnificativ la anumite grupe de vârstă:

la copii în perioada pubertăţii

la femeile gravide şi lăuze

la persoanele cu vârsta peste 60 de ani, la care procesul de absorbţie este deja deficitar

la persoanele care depun efort fizic sau psihic intens prin natura activităţilor lor (de exemplu manageri, sportivi de elită)

în anumite situaţii de viaţă ca stările de boală, diferite perioade de criză, intervenţii chirurgicale, convalescenţă
Deci dozele zilnice recomandate se pot considera doze minime necesare obţinerii unor condiţii de viaţă sănătoase, iar dozele optime ne ajută să dobândim starea de sănătate echilibrată

De ce să consumăm mai degrabă vitamine de origine naturală?

Este un fapt bine cunoscut, că originea ingredientelor unui produs este, de obicei, de o importanţă esenţială. Majoritatea specialiştilor consideră că cele mai adecvate şi cele mai benefice suplimentele nutritive sunt cele care nu se obţin prin procese chimice, ci prin extracţie din surse naturale bogate în anumite substanţe. Această afirmaţie poate fi susţinută prin câteva argumente importante:

Organismul uman acceptă, prelucrează şi utilizează mult mai uşor substanţele de origine naturală

Produsele sintetice nu conţin elemente care să faciliteze absorbţia şi utilizarea altor substanţe

Produsele de origine naturală conţin enzime, lianţi naturali, flavonoizi şi alte substanţe care amplifică efectele substanţelor, nu au efecte adverse şi nu se depun în organism. Acestea pot fi găsite doar în natură (legume, plante medicinale, condimente etc.)
În Centrul de Cercetare Ştiinţifică Rehnborg din SUA s-au efectuat studii cu privire la diferenţele dintre efectul acidului ascorbic (vitamina C) sintetic şi al celui de origine vegetală. Care a fost concluzia? S-a constatat că efectul nu depinde de originea acidului ascorbic, ci de prezenţa altor componenţi – flavonoizi, fenoli, steroli, acizi organici şi alţi compuşi chimici – din legume şi fructe. S-a dovedit că aceste substanţe amplifică de fapt efectele date de vitamina C.

Preparatul ideal este cel care pe lângă vitamina C (acidul ascobic) mai conţine şi flavonoizi – de exemplu extract din cireşe acerola şi coacăze negre – care facilitează transportul de vitamina C prin membranele celulare. În acelaşi timp, flavonoizii reduc posibilitatea aparţiei edemelor (umflăturilor) şi vânătăilor. În combinaţie cu vitamina C sporeşte elasticitatea capilarelor (vase sanguine mici). Doar vitamina C (acidul ascorbic) în sine nu poate dezvolta acest efect.

În loc de vitamina C sintetică, este mult mai avantajoasă utilizarea ascorbatului de calciu, un derivat de vitamina C. Acesta este varianta cea mai benefică de vitamina C şi nici nu irită stomacul. În acelaşi timp să nu neglijăm consumul fructelor bogate în flavonoizi.

Ficatul – depozitul multor vitamine

Vitaminele liposolubile pot fi depozitate în ficat pe o anumită perioadă de timp. Asta se numeşte capacitate de rezervă. Dar cât timp poate organismul să stocheze vitaminele? Conform literaturii de specialitate:

Vitamina A 1-2 ani

Vitamina E 3-5 ani
Vitaminele hidrosolubile, adică vitamina C şi vitamina B practic nu se stochează în corpul nostru. Majoritatea lor se elimină din organism prin urină. Capacitatea de rezervă a acestora este de aproximativ 2-14 zile, cu unele excepţii:

Vitamina B9 (acidul folic) 3-4 luni

Vitamina B12 (kobalamin) 2-5 ani
Practic, asta înseamnă că suplimentarea îndelungată a acestor vitamine poate fi dăunătoare organismului.

Consumaţi suficiente vitamine?

Cu ajutorul unui test simplu se poate determina dacă suferiţi de carenţă de vitamine. Cu următorul test de sănătate putem afla dacă alimentaţia noastră conţine cantităţi suficiente de vitamine, dacă organismul nostru este aprovizionat corespunzător cu vitamine.

De obicei consumaţi alimente semipreparate, mâncaţi în cantină sau fast-fooduri?

Sunteţi vegetarian?

Ţineţi des regim?

Sunteţi fumător sau consumaţi zilnic mai mult de un pahar de băuturi alcoolice?

Frecvent vă aflaţi sub stres?

Consumaţi regulat medicamente?

Vă răciţi des?

Aţi fost bolnav în ultima vreme?

Vă simţiţi des obosit?

Faceţi plajă des?
Interpretare: cu cât numărul răspunsurilor „DA” este mai mare, cu atât deficitul de vitamine este mai probabil. Dacă aveţi cel puţin trei răspunsuri „DA”, atunci pe lângă alimentaţia obişnuită ar mai trebui să folosiţi şi suplimente nutritive.

TABELUL SUMAR AL VITAMINELOR

Vitamina
DZR*

Semnele şi simptomele carenţei

Cele mai bune surse naturale

VITAMINE LIPOSOLUBILE
A
retinol
1 mg
beta-caroten
6 mg

Tulburări de vedere, uscăciunea corneei şi a conjuctivelor, lipsa lacrimilor, mucoasa uscată a organelor genitale. La copii poate cauza tulburări de creştere osoasă şi anomalii în dezvoltarea mandibulei. Ulei de peşte, peşte, măruntaie (ficat), gălbenuş de ou, unt, lapte, caşcaval, morcovi, salată verde, spanac
D
calciferol
0,01 mg

Miopie, căderea şi supurarea dinţilor, slăbiciune musculară, umflarea genunchilor şi a articulaţiilor mâinii, iritabilitate, anomalii neurologice, depresie Hering, macrou, somon, sardinie, ton (măruntaiele, uleiul şi carnea lor)
E
tocoferol
15 mg

Tulburări de vedere, piele uscată, zbârcită, fatigabilitate, scăderea performanţei, inflamaţii gastrointestinale, infertilitate, boli cardiovasculare, pete depigmentate pe piele, cicatrizare întârziată Uleiuri vegetale presate la rece, spanac, cereale integrale, lapte, germeni de cereale, unt, nuci, gălbenuş de ou
K
filochinonă
0,5 mg

Tulburări gastrointestinale, hemoragii, cicatrizare întârziată, sângerări nazale, fatigabilitate, tulburări de menstruaţie Spanac, salată verde, varză, broccoli, ficat de porc sau vită, gălbenuş de ou
VITAMINE HIDROSOLUBILE
B1
tiamină
1,5 – 2 mg

Scăderea capacităţii de concentrare, astenie, depresie, tulburări de somn, inapetenţă, tulburări de ritm cardiac, constipaţie, respiraţie grea, prurit la nivelul subbraţului şi picioarelor Măruntaie, carne de porc, gălbenuş de ou, roşii, varză, conopidă, broccoli, leguminoase, cerealiere
B2
riboflavină
1,7 mg

Limbă roşie, inflamată, fisurarea colţului gurii, senzaţie de arsură sub pleoape, fotosensibilitate, buze fisurate, păr gras, căderea părului, greţuri, tulburări de somn, stări depresive, tulburări de micţiune, prurit vaginal Carne şi preparate din carne, măruntaie, lapte şi lactate, cereale integrale şi produse derivate din ele, gălbenuş de ou, nuci, seminţeHús és húskészítmények, belső szervek, tej és tejtermékek, gabonafélék, teljes kiőrlésű gabonákból készült termékek, tojássárgája, dió, magvak
B3
niacină
20 mg

După ce să ne orientăm când vrem să alegem vitamine sau suplimente nutritive?

Vitamina B complex poate fi folosită şi în alte situaţii decât problemele dermatologice (de piele).
Cele mai bogate surse de vitamine B sunt germenii de grâu, tărâţa de cereale sau de orez şi melasa. Datorită faptului că aceste surse se elimină din produse în timpul procesării şi rafinării, majoritatea populaţiei suferă, într-o oarecare măsură, de carenţă de vitamina B. Acest lucru afectează negativ, periclitează sănătatea noastră, deoarece vitaminele B joacă rol important în nenumărate procese din organism.
Sunt indispensabile în procesul de transformare a zaharidelor în glucoză şi a hranei în energie
Au rol în metabolismul grăsimilor şi al proteinelor. Influenţează procesele care se desfăşoară la nivelul ficatului, ochilor şi a pielii.
Stimulează funcţionarea sistemului imunitar şi nervos
Stimulează creşterea şi diviziunea celulară, crescând astfel numărul de celule roşii, prevenind anemia.

Prin urmare, putem afirma fără nici o ezitare că deficienţa de vitamina B este prezentă în momentul debutului oricărei boli posibile.
De obicei recurgem la consumul crescut de vitamina C când vrem să prevenim răceala.
Cel mai indicat este să o consumăm în forma sa naturală, împreună cu flavonoizi. Administrarea de vitamina C trebuie fracţionată în mai multe doze pe zi. Care sunt cantităţile recomandate? Conform „The Vitamin C Foundation” în răceala simplă, infecţii bacteriene sau gripă trebuie să se administreze 500-1000 mg de vitamina C sau vitamina C-ESTER la fiecare oră, încă de la primele semne de boală. Vitamina C-ESTER se eliberează treptat şi în acest fel rămâne timp mai îndelungat în organism. Acest preparat are un pH neutru, astfel nu cauzează tulburări gastrice sau diaree datorate acidificării. Dacă în cazul administrării de vitamina C obişnuită apar astfel de probleme, diminuaţi doza pentru o vreme, după care iarăşi măriţi treptat dozele. Trebuie să vă atrag atenţia că în cazul administrării unor cantităţi mari de vitamina C este foarte important consumul suficient de apă (cel puţin 2 – 2,5 litri pe zi). În acelaşi timp, după administrarea fiecărei doze să mâncăm o mere pentru a asigura sursa de flavonoizi.

Nu numai osteoporoza reprezintă indicaţie pentru administrarea vitaminei D în cantităţi de 100% din DZR
În lunile de iarnă toată lumea are nevoie de vitamina D pentru a completa rezervele. Mai ales cei care în lunile de vară folosesc creme cu grad înalt de protecţie solară, deoarece acestea împiedică sintetizarea de vitamina D în piele , ceea ce duce la deficienţă de vitamina D. De asemenea, suplimentarea este importantă şi celor care nu consumă vitamina D de origine naturală (peşti de mare – hering, macrou, somon, sardine, ton) în cantităţi suficiente. Prin consumul de vitamina D ne protejăm atât împotriva osteoporozei, cât şi împotriva cancerului, diabetului, afecţiunilor renale, depresiei, obezităţii, afecţiunilor cardiace şi a altor complicaţii.
Dacă dorim să obţinem în primul rând efecte antioxidante şi detoxifiante, atunci trebuie să alegem un produs care conţine un complex de antioxidanţi (vitamina A/beta-carotină, vitamina C, vitamina E, flavonoizi), iar aceste vitamine să fie prezente în cantităţi apropiate de DZR. Din acest punct de vedere DetoxiGreen este un supliment nutritiv ideal.
De ce să aleg DetoxiGreen?

Substanţele toxice acumulate în organismul nostru reduc cantitatea vitaminelor şi mineralelor esenţiale, slăbind rezistenţa organismului. Metalele grele şi celelalte substanţe toxice pot induce formarea radicalilor liberi care periclitează sistemul imunitar. Radicalii liberi sunt nişte molecule care „se multiplică” foarte repede şi atacă şi deteriorează membranele celulare şi diferite ţesuturi. Depunerile, substanţele toxice, subtanţele chimice, alimentaţia nesănătoasă, fumatul şi stresul – toate contribuie la formarea radicalilor liberi. În scopul de a elimina radicalii liberi, este esenţial să aprovizionăm zilnic organismul nostru cu antioxidanţi de calitate în cantităţi adecvate.

DetoxiGreen:
este combinaţia eficientă a tuturor vitaminelor şi mineralelor importante
(cu excepţia fierului), care sunt legate de enzime, aminoacizi şi substanţe nutritive de origine vegetală pentru obţinerea unui efect maxim.
contribuie la reumplerea organismului cu nutrienţi necesari pentru buna funcţionare a sistemului imunitar,,
asigură efectul optim al vitaminelor, enzimelor, aminoacizilor şi a altor nutrienţi importanţi
Vitamina A, Vitamina B1, Vitamina B2, Vitamina B3, Vitamina B5, Vitamina B6, Vitamina B7, Vitamina B9, Vitamina B12, Vitamina C, Vitamina D, Vitamina E, Vitamina K

Fatigabilitate, slăbiciune musculară, inapetenţă, modificări tegumentare, respiraţie urât mirositoare, buze fisurate, dureri de cap, stări depresive, sensibilitate gingivală, vărsături Carne roşie şi de pasăre, peşte, legume, drojdie de bere, germeni de grâu
B5
Acid pantotenic
10 mg

Dureri articulare, rigiditatea articulaţiilor, căderea părului, cărunţirea prematură a părului, fisuri în colţul gurii şi al pleoapelor, crampe musculare, iritabilitate, constipaţie Ficat, rinichi, cereale integrale, tărâţe, lăptişor de matcă, legume, gălbenuş de ou
B6
piridoxină
2,2 mg

Stări depresive, fatigabilitate, iritabilitate, căderea părului, fisuri în colţul gurii şi al pleoapelor, tulburări de circulaţie sanguină, moleşeala mâinilor şi a picioarelor, slăbiciune musculară, capacitate de concentrare diminuată Ficat, peşte, soia, germeni de grâu, nuci, banană, spanac, avocado, cereale integreale, carne de pasăre
B7
biotină
0,2 mg

Nervozitate, iritabilitate, tegumente uscate sau grase, mătreaţă, căderea părului, mucoasă bucală decolorată, moleşeală, dureri musculare, stări depresive, oboseală Măruntaie, carnea animalelor tinere, drojdie, gălbenuş de ou, soia, nuci, cereale integrale, tărâţă, orez brun
B9
acidul folic
0,4 mg

Oboseală, nelinişte, tulburări de somn, lipsa poftei de viaţă, tulburări de creştere, tulburări digestive, inflamaţia mucoaselor şi a limbii, buze fisurate, cărunţirea prematură a părului, anemie Germeni de grâu, ficat, varză creaţă, spanac, salată verde, castraveţi, soia, cereale integrale, broccoli, conopidă, gălbenuş de ou
B12
cobalamină
0,003 mg

Nervozitate marcată, depresie, moleşeala mâinilor şi a picioarelor, dificultate la mers, bâlbâială, inflamaţii bucale, miros corporal neplăcut, tulburări de menstruaţie Măruntaie (în special ficatul), gălbenuş de ou, peşte, lapte, lactate fermentate
C
acid ascorbic
100 mg

Sângerări gingivale, răceli frecvente, inflamaţia mucoaselor, vene varicoase, hemoroizi, supraponderalitate, astenie, tulburări de vedere, căderea părului Citrice, coacăze negre, căpşuni, kiwi, ardei, roşii, broccoli, varză, măceşe
De ce nu este bine să consumăm doar o singură vitamină în cantităţi mari?

Pentru că vitaminele funcţionează completându-se reciproc. Aportul dezechilibrat sau nivelele neechilibrate de vitamine – când vitaminele se găsesc într-un raport diferit - poate da naştere la tulburări de metabolism, tulburări de absorbţie ale celorlate vitamine, minerale sau altor nutrienţi importanţi.

În produsele naturale, diferitele tipuri ale vitaminei B niciodată nu se găsesc individual, doar sub formă de complex. În natură vitamina B este prezentă sub această formă de milioane de ani. Diferitele tipuri ale ei conlucrează pentru a dezvolta efecte asupra fiecărei etape ale metabolismului. Din acest motiv nu prea are sens să cumpărăm de la farmacie de exemplu vitamina B6 în scopul de a trata vre-o boală, pentru că nu va avea efect. Dar dacă un preparat conţine întreaga gamă din complexul de vitamine B, efectul lor va fi uimitor. În afară de sistemul nervos, cele mai mari efecte se prezintă la nivelul muşchilor, sistemului digestiv, pielii, părului, ochilor şi a ficatului.

Excepţii există doar în situaţii speciale, în caz de boală, când medicul prescrie doar un singur tip de vitamină B. În acest caz trebuie respectate indicaţiile medicului.

Când se administrează vitaminele?

Pentru asigurarea unei asimilări optime de către organismul nostru, recomandările privind administrarea vitaminelor diferă în funcţie de solubilitate lor:

Vitaminele hidrosolubile (B şi C) se administrează între două mese sau imediat după mese. Niciodată pe stomacul gol, înainte de mese sau înainte de culcare.

Vitaminele liposolubile (A, D, E, K) şi grăsimile nesaturate (omega-3, omega-6) se administrează de preferinţă cu 1,5 ore înainte de mese.


______________________________________________________
avatar
Fondator forum


Vezi profilul utilizatorului http://inuka.justgoo.com
la data de Dum 19 Feb - 10:48
hmm .. interesant ..
Vitamina A fost descoperita in anul 1913 de catre Elmer McCollum si poate spune despre ea ca este o vitamina solubila in grasimi, antioxidanta avand un rol important in vedere si dezvoltarea oaselor.
Proprietati si utlilizare:
– vitamina A este utilizata in producerea rodopsinei, pigmentul vizual utilizat la lumină redusa.
- vitamina A este importanta pentru functionarea corecta a celulelor epiteliale
- vitamina A imbunatateste rezistenta sistemul imunitar la infectii
- vitamina A actioneaza asupra hormonului uman de crestere

De asemenea vitamina A se gaseste in alimente precum:
- lactate, peste, crustacee, moluste, carne, cereale integrale, legume, radacinoase, usturoi, seminte incoltite.
Vitamina A se poate gasi in legume sau fructe cum ar fi morcovoul ... care ajuta foarte mult pentru vedere...


______________________________________________________


Buna!Sunt HoShiKo,fondatoarea acestui forum!
Daca esti nou te rog treci mai intai aici Regulamente
De asemenea ar fi frumos sa te prezinti asa cum se cuvine nu?Prezinta-te
Ai vreo propunere pentru noi?Atunci posteaza aici :Propuneri


avatar

Vezi profilul utilizatorului
la data de Dum 19 Feb - 22:27
Sincer mi se pare foarte interesant , cum a spus si mela . Deci chiar poti invata ceva , eiii e si un site educativ nu doar distractiv . Genii pe lume


______________________________________________________
True Love is my Dream
avatar
Fondator forum


Vezi profilul utilizatorului http://inuka.justgoo.com
la data de Lun 20 Feb - 14:11
Sincer mi se pare foarte interesant , cum a spus si mela . Deci chiar poti invata ceva , eiii e si un site educativ nu doar distractiv . Genii pe lume
Da,asa este pe Trademark poti invata multe lucruri care te poate ajuta ...
Vitaminele sunt importante pentru corpul nostru,fara ele n-am putea sa mai avem energia,forta in oase ... intelegeti voi ceea ce vreau sa zic :D :hj:


______________________________________________________


Buna!Sunt HoShiKo,fondatoarea acestui forum!
Daca esti nou te rog treci mai intai aici Regulamente
De asemenea ar fi frumos sa te prezinti asa cum se cuvine nu?Prezinta-te
Ai vreo propunere pentru noi?Atunci posteaza aici :Propuneri


avatar

Vezi profilul utilizatorului
la data de Lun 19 Mar - 14:45
Interesant
Voi folosii asta la proiectuu` de la chimiee ^^Ultima editare efectuata de catre Emii'!. in Mier 21 Mar - 15:09, editata de 1 ori


______________________________________________________
Em` a fosT` Aicii`! :>

6Co. 

avatar
Membru forum
Membru forum

Vezi profilul utilizatorului
la data de Lun 19 Mar - 16:00
Mi se par niste informatii interesante.


______________________________________________________

7Continut sponsorizat Vezi subiectul anterior Vezi subiectul urmator Sus  Mesaj [Pagina 1 din 1]

Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum